Notaris adviseert bij partnerschapsvoorwaarden

Notaris adviseert bij partnerschapsvoorwaarden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat een derde van alle stellen uit elkaar. Vrouwen trekken financieel vaak aan het kortste eind. Dat weet Janneke Schellings maar al te goed. Zij bleef na haar vorige relatie achter met twee jonge kinderen en slechts een parttime inkomen. Haar ex-partner betaalt wel alimentatie voor de kinderen, maar voor partneralimentatie hadden ze niets geregeld.

Janneke heeft hiervan geleerd. Met haar nieuwe vriend, John Willems, wil zij niet ‘gewoon’ samenwonen, maar een geregistreerd partnerschap aangaan. Het stel heeft de notaris om advies gevraagd. “Hij vertelde me dat wij met een partnerschap dezelfde rechten en plichten hebben als bij een huwelijk. Ik heb dan ook recht op partneralimentatie als we uit elkaar gaan. Dat geeft me een veilig gevoel.” Maar hij wees het verliefde stel er ook op dat het verstandig kan zijn om partnerschapsvoorwaarden op te stellen.

Eigen bedrijf

John: “Ik heb sinds een paar jaar een eigen bedrijf en dat gaat heel goed. Maar wat als ik schulden maak? Dan kunnen schuldeisers ook meteen bij Janneke aankloppen.” Door voorwaarden op te stellen, is het vermogen van Janneke en John gescheiden. “Maar we hebben wel geregeld dat ik meedeel in de waardegroei van zijn bedrijf,” vertelt Janneke. ”En de notaris wees ons erop dat het goed is om een meewerkvergoeding af te spreken in de voorwaarden. Ik doe namelijk de administratie. Volgens de notaris vergeten mensen dit vaak te regelen. Of ze gaan ervan uit dat het wel goed komt. Maar als de relatie eindigt, kun je als meewerkende partner vaak fluiten naar je geld.”

(Stief)kinderen

Ook John heeft al het nodige meegemaakt. Hij is weduwnaar en heeft ook twee kinderen. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is dat je je partner en kinderen financieel goed verzorgd achterlaat. Met een samengesteld gezin is dat opeens een stuk ingewikkelder. “Onze notaris vertelde dat mijn kinderen het Janneke na mijn overlijden knap lastig kunnen maken. Natuurlijk gaan we daar niet van uit, maar we hebben toch besloten om allebei een testament op te maken. Daarin regelen we dat de overblijvende partner gewoon in het huis kan blijven wonen en dat de kinderen hun erfenis pas krijgen als wij allebei zijn overleden.”